dimarts, 27 de gener del 2015

EL GRAN SALT

Què m’ajudaria a fer un gran un gran salt ara mateix?I el més important, de què necessito desprendre’m per a fer-ho possible?


Aquestes dues qüestions les puc aplicar en cada àmbit de la meva vida, i han estat planejat últimament per la meva ment, sobre tot arran d’una conversa amb dos amics escaladors, amb els quals coincidim sovint al rocòdrom.

La resposta en les dues preguntes recauen, en aquest cas, en el mateix lloc. De la por.
La situació es va desenvolupar de la següent manera: últimament estem entrenant fort i els avenços en les nostres habilitats i coneixements són evidents. No fa gaire vam coincidir a roca i vam poder constatar que en alguns casos, no ens atrevíem a fer el pas clau per por a caure. La reflexió es va succeir la setmana passada, quan vam reconèixer en nosaltres aquesta limitació; i que, tot i tenir propòsit, les habilitats i els coneixements, ens mancava superar aquesta por per a poder tenir l’actitud necessària que ens permetria fer “el gran salt”.

Trobar-me de cara amb aquesta realitat em va fer veure que, l’escalada és una metàfora de la vida. Aquesta certesa la tenia de feia dies però finalment vaig entendre el per què. En totes les situacions de la nostre vida, per a prosperar cal tenir les quatre potes de la taula, i que si hi ha alguna mancança en algunes d’elles, la manca d’equilibri no ens deixarà avançar:


  • Coneixements
  • Habilitats
  • Actitud
  • Propòsit




La immensa majoria de les persones tenim dues de les quatre potes ben assentades, ja que hem pogut acumular coneixements i habilitats al llarg de la vida. També són les més fàcilment entrenables. En alguns casos hi ha persones que no tenen propòsit. Te'ls trobes i et diuen que no saben què volen de la vida; i molts persones tenim por a caure.

Francament, crec  que és millor ser dels del grup que tenim propòsit però tenim por a caure, que no pas dels que no tenen propòsit. Tenir propòsit implica que saps què vols i quins passos et cal donar. Vol dir que et coneixes, que saps quina és la teva vocació, què t’agrada i se’t dona bé.... Si no tens propòsit no avances cap enlloc, perquè enlloc és on ja et trobes.

D’aquesta manera arribem al cap de la qüestió: Com podem fer el gran salt i superar aquesta por que no ens permet arribar a ser qui volem ser?

Superant la por a perdre.

I què podem perdre? Tot. Res. Crec que cal que això ho expliqui poc a poc.

Haurem de superar la por a perdre-ho TOT si creiem que hi ha quelcom que podem posseir; si creiem realment que hi ha quelcom que pot ser nostre. Necessitem posseir si creiem que som allò que tenim.  En la nostre societat, i en la forma d’entendre el concepte de vida, SOM allò que FEM o TENIM. Aquesta és una creença errònia.

La paradoxa del cas, però, és que és precisament això que fem o que tenim, al que ens aferrem, el que ens priva de ser qui realment som. Perquè si ens parem a reflexionar per un moment....què tenim? No hi ha res, res de res, que puguem posseir, ja que d’entrada, tot ho tenim perdut, fins i tot la vida. 

Sabem que res dura per sempre, que allò que tenim en qualsevol moment se’ns pot arrabassar. Per tant, si entenem que “així és la vida”, no podem perdre res perquè en el fons no tenim res nostre. La part de nosaltres que s’ocupa de procurar no perdre res és el nostre ego.

Si no tenim res a perdre ho tenim tot a guanyar. Quan la teva ment es capaç d’assimilar aquesta idea passa a enfocar els seus pensaments en el COM fer-ho possible, no existeix espai per el dubte. Tant sols pel propòsit i tot el potencial al servei d’aquest. El compromís se centra en un mateix sobre l’acció.

Deixem de centrar-nos en les conseqüències i els resultats per centrar la ment en el camí, en el ara i el moment present.

I ara? Com enfoques les dues preguntes que feia al principi?

Què t’ajudaria a fer un gran un gran salt ara mateix? 

I el més important, de què necessites desprendre’t per a fer-ho possible?